HTML

A rendszerközeli programok

2012.09.28. 11:24 hempa

Juhhú megindult az oktatás, és most, hogy túl vagyok az első héten, gondoltam összefoglalom milyen információkkal tömték tele fejeinket, amik, most már tudom, eddig kongtak az ürességtől.

A számítástechnika történetével kezdtük, a Neumann elvekkel, és utána át is eveztünk a Micro$oft történetére. Itt megemlíteném a címben szereplő rendszerközeli programokat. Nekem ez a kifejezés megütötte a fülemet, és gondoltam utánanézek kicsit. Először azt hittem, hogy ez a rendszerkezelő programok elírása. Gyanúm nem volt alaptalan, példának okáért itt is a helyesírás ellenőrző előbbit aláhúzta, utóbbit elfogadta. 

Idecitálnám a magyar wiki idevonatkozó szócikkét:

segédprogram (más néven rendszer- vagy segítőprogram, angolul: utility) lényegében egy szoftver, amely segít ellátni a felhasználó, vagy a rendszergazda egy konkrétszámítógéppel kapcsolatos (gyakori esetben rendszerközeli) feladatait. Gyakorlatilag a segédprogramok egy jelentős része az operációs rendszer-ek szolgáltatásaihoz tartoznak, ahol minden segédprogram egy pontosan meghatározott feladat végrehajtását segíti. A segédprogramok az alkalmazásoktól eltérően rendszerint a rendszerszoftverek közé tartoznak.

És már látjuk is, hogy legalább a szó szerepel benne, (kösz google). 

Tovább nyomkodva a gombokat, kezd úgy tűnni, hogy itthon ez teljesen elfogadott fogalom, legalábbis oktatási körökben, úh leállok, már ígyis elég közel kerültem a rendszerhez :)

A második óra már gyakorlatiasabb volt, megnéztünk pár "éles" feladatot, amik korábbi vizsgák részét képezték.

Pl:

2. Melyik nem illik a sorba?

[ ] USB

[ ] FTP

[ ] LPT2

[ ] SWICH

A megoldókulcsban az ftp szerepel, vélehtőleg azon vaslogika alapján, hogy a többit meg lehet fogni :D Az érdekesség az, hogy a switch-ből a t-t nem én hagytam ki :)

És gyorsan megtanultunk iniciálét csinálni wordben, vagy a powerpoint mintacelláit álligatni. Mit ne mondjak tanulságos volt, mert például az ért 2 pontot, hogy ha észrevetted a forrásszövegben, hogy tabulátorral kezdődik...

A többivel nem is fárasztanám a nagyérdeműt, sajnos az még kiderült, hogy a programozás alapjai tantárgy itt is turbo pascalt takar...

 Vizslát jövő héten

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hemper.blog.hu/api/trackback/id/tr974807931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása